Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Àrees d'actuació Participació ciutadana

Participació ciutadana

Creiem que cal avançar cap a una nova democràcia que tingui en compte la ciutadania d'una forma més constant, per tal d'aconseguir unes polítiques més properes a la seva voluntat i per fer de la política una activitat més propera per a tothom. Entenem per participació ciutadana tota aquella activitat que està adreçada a influir directa o indirectament en les polítiques públiques. 

La participació ciutadana té dos grans  protagonistes: les persones i les entitats. Les entitats juguen paper fonamental en tot procés de participació, però, al mateix temps cal obrir els processos als ciutadans i ciutadanes per buscar la màxima representativitat. Existeixen diferents mecanismes per canalitzar aquesta participació, a continuació es detallen els que s'han endegat des de l'àrea de Participació Ciutadana de l'Ajuntament d'Alcanar. 

Reglament i Pla de participació ciutadana

Per tal de formalitzar els processos de participació en el nostre municipi, hem desenvolupat un Pla i un Reglament de Participació Ciutadana en el qual s'estableixen els diferents mecanismes i es reconeixen els drets dels ciutadans/es i les entitats a la participació.
- Consulta el Pla de Participació Ciutadana
- Consulta el Reglament de Participació Ciutadana

Consells Consultius

El Consell Consultiu de Dones d'Alcanar va néixer ara fa uns anys com un òrgan gestor i des de març del 2017 s'ha consolidat com un autèntic consell consultiu on les dones membres proposen activitats a l'Ajuntament per a portar a terme en l'àmbit de la dona. La presentació oficial del consell i de les seves membres ha tingut lloc el 8 de març, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Dones.
- Consulta les actes de la primera reunió. 

El Consell Agrari en l'actualitat es troba inactiu.

Entitats

Alcanar compta amb un important teixit associatiu que col·labora amb l'Ajuntament regularment per tal de desenvolupar les diferents polítiques públiques, així com per a organitzar les diferents activitats culturals i d'oci que es porten a terme al municipi al llarg de tot l'any.
- Consulta el directori d'entitat.
- Inscriu la teva entitat! Consulta la documentació a presentar per a la inscripció d'una entitat o associació al Registre Municipal d'entitats de l'Ajuntament d'Alcanar. Informa't al 977 73 20 13.
- Subvencions i ajuts a entitats

Altres mecanismes de participació

>> Els pressupostos participatius: a través de les bústies de votació es dóna veu i vot als veïns i veïnes en la presa de decisions que afecten els pressupostos municipals. El consistori fa arribar les paperetes a tots els habitatges del municipi perquè la ciutadania vote les quatre iniciatives, per valor de 60.000 euros, que s'han de prioritzar en cada exercici pressupostari.
- Campanya de pressupostos participatius 2017.

>> El programa de ràdio 'Millorem Alcanar':  és un exercici d'autoexigència i obertura per part de la ciutadania i l'equip de govern. Tots els dimarts a partir de les 12 h els veïns i veïnes poden fer preguntes, queixes i suggeriments en directe i els divendres a la mateixa hora el regidor de l'àrea respon a les diferents demandes.

>> Les càpsules participatives: es tracta de trobades sectorials  entre diferents regidories i les entitats del municipi per plantejar els reptes de l'equip de govern i copsar les necessitats de les entitats i la ciutadania per mirar de trobar solucions compartides. 

>> L'App Línia verda:  des de l'àrea d'Urbanisme es promouen reunions informatives per copsar les necessitats de les entitats i de la ciutadania a l'hora d'executar diferents obres, com la reforma de l'auditori José Antonio Valls, o de dissenyar els diferents plans de millora urbana, com el de la zona dels Codonyers o la ronda del Remei.
 Accedeix a l'App Línia Verda 

>> Les reunions participatives: juntament amb l'àrea d'Urbanisme es promouen reunions informatives per copsar les necessitats de les entitats i de la ciutadania a l'hora d'executar diferents obres com la reforma de l'auditori o dissenyar els diferents plans de millora urbana, com el PMU de la zona dels Codonyers o els projectes de la ronda del Remei, carretera Nova i dels carrers de Càlig i Passatge Espanyol.

>> Trobades amb els veïns i veïnes d'Alcanar- Platja: l'equip de govern i les associacions de veïns i veïnes de les urbanitzacions de Serramar, Garbí i La Pau porten a terme reunions de treball al llarg de l’any per tal de copsar les necessitats específiques d'aquesta part del municipi i planificar les actuacions.

>> Campanya 'Ajuda'ns a fer un Casal més jove i integrador': és una campanya de consulta i participació ciutadana dirigida als adolescents del municipi i que ha consistit a enquestar als joves, a través del correu electrònic, sobre la utilitat d'aquest equipament públic per tal que les seves opinions es tinguin en compte a l'hora de planificar els serveis i horaris d'aquest equipament municipal.
Consulta l'informe  amb els resultats de l'enquesta i el model d'enquesta.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat