Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Tyrika, en la seua segona edició, incrementa el nombre d’activitats, de persones implicades i de visitants

Tyrika, en la seua segona edició, incrementa el nombre d’activitats, de persones implicades i de visitants

| Cultura, Tyrika

El passat cap de setmana, Alcanar va retrocedir, de nou, 2.500 anys per a tornar als seus orígens. Tyrika, la mítica ciutat ibèrica, situada entre la desembocadura de l’Ebre i Peníscola, va tornar a brillar amb llum pròpia amb la seixantena d’actes celebrats per a posar en valor aquesta civilització.

Malgrat el fort vent que va bufar diumenge al matí i que va provocar la suspensió o el canvi d’emplaçament d’algunes activitats, es va duplicar el nombre de visitants de fora, hi va haver més implicació ciutadana amb el festival i la qualitat de les propostes va ser molt satisfactòria.

Segons Jordi Monfort, regidor de Turisme: “Tyrika és un projecte consolidat que té molt bona acceptació. En els pròxims anys esperem aconseguir més pes específic a Catalunya. En aquest sentit, reubicar el festival dintre el 18è Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers que promociona el Museu d’Arqueologia de Catalunya ens ha ajudat a aconseguir més repercussió i presència mediàtica”.

Tyrika va rebre una delegació d’Ullastret, ciutat on també se celebra un festival ibèric. La trobada entre els organitzadors dels dos esdeveniments va servir “per a intercanviar opinions i dissenyar idees de col•laboració entre dos dels municipis que tenen un dels llegats ibers i preibers més important de Catalunya”, afegeix el regidor.

Durant el cap de setmana, els participants van xalar amb exposicions temàtiques, tallers didàctics, actuacions teatrals, recreacions històriques, demostracions d’artesania i menús gastronòmics de l’època, i també amb les novetats d’enguany: un espectacle de foc i un concert inèdit que recreava sons ibèrics amb la interpretació d'una peça musical creada per a l’ocasió per Juanjo Villarroya, director de l’Escola Municipal de Música d’Alcanar. 

Tyrika ha tornat a bolcar els seus esforços en el públic familiar. Els xiquets i xiquetes han descobert com vivien els ibers a través de jocs de l’antiguitat i de tallers diversos sobre instruments musicals, decoració de ceràmica, escriptura ibèrica i elaboració de peces de fang. Tampoc no hi han faltat ni el fotoreclam ibèric, ni les atraccions de l’època, ni animacions de carrer ni passejades en poni i en carro. 

Helena Fibla, coordinadora del festival, valora “sobretot les recreacions històriques que van explicar la indumentària de l’època, la panòplia guerrera tant per part dels ibers com dels romans, així com els diferents usos de l’aigua en l’àmbit domèstic i ritual”. 

Pel que fa a la participació ciutadana, Fibla destaca “la implicació de la ciutadania en els diversos tallers didàctics, que, a més d’empreses especialitzades, també van comptar amb la col·laboració del grup de Teatre Gresol d’Alcanar i de monitors i monitores d’Alcanar formats en el món ibèric”.

I un any més, David Garcia, director de les excavacions del jaciment de Sant Jaume - Mas d'en Serrà, va explicar les novetats de la darrera excavació d'aquest important jaciment canareu en la conferència que s’organitza anualment. Posteriorment, es va presentar l’app de realitat virtual que recrea alguns àmbits del jaciment de la Moleta de Remei. Per a Monfort, aquesta aplicació és “un element potent que contribuirà enormement a reforçar l’eix pedagògic i divulgatiu del conjunt de la Moleta, i també una eina important per a explicar i ajudar a interpretar aquell entorn als escolars.”

La conferència es complementà amb les jornades de portes obertes a la Moleta del Remei i al Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers - Casa O'Connor, i també amb el diorama de figures de playmòbils “L’aprofitament dels recursos a la Moleta del Remei” i amb l’exposició “Els temps dels ibers: els objectes evolucionen”, realitzada pel Museu de les Terres de l'Ebre, que es podrà visitar a la Casa O’Connor fins al 4 de novembre.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat