Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Protecció Civil activa l'Alerta del Pla INUNCAT per pluges intenses avui al litoral i prelitoral

Protecció Civil activa l'Alerta del Pla INUNCAT per pluges intenses avui al litoral i prelitoral

| Avisos

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya (INUNCAT) en base a la darrera actualització de les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que indiquen un increment de la probabilitat i intensitat de fortes pluges a partir del migdia a tot el litoral i prelitoral, així com per les afectacions que es poden produir. El període de més afectació està previst a partir de la tarda i especialment a les comarques gironines i les Terres de l’Ebre. Aquestes pluges intenses poden produir incidències en zones urbanes per acumulacions d’aigua en carrers, baixos, passos soterranis i similars, i també crescudes sobtades de rius i rieres en alguns casos a les zones més afectades.

Aquest episodi s’ha iniciat aquesta matinada de forma avançada al previst. Segons l’SMC s’ha superat el llindar de 40 l/m2 en 30 minuts al Barcelonès, on s’han registrat 51 l/m2 en mitja hora. També s’ha superat el llindar d’intensitat de 20 l/m2 en 30 minuts al Montsià. Quant a l'acumulació, s'ha superat el llindar a Sant Cugat 65 l/m2, a Fogars 89 l/m2 i 90 l/m2 a l'Observatori Fabra i Mas Barbarans. En aquestes zones s’han produït algunes incidències, cap de gravetat. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha informat de matinada de la crescuda dels rius Ter, Daró, Rissec i Ridaura i riera de Calonge. Aquests cabals es podran veure incrementats per les pluges previstes.

Protecció Civil de la Generalitat aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals i eviteu travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. Sobretot es demana extremar les precaucions pel possible augment sobtat dels rius de la comarca del Baix Empordà, especialment el Ter, Daró, Rissec, Ridaura, riera de Calonge i rieres del litoral. No us acosteu a punts baixos i guals i no creueu els rius allà on ha plogut intensament perquè, encara que portin poc cabal, aquest pot augmentar sobtadament per la pluja acumulada riu amunt.
A Serra de Daró té una altura de 5,90 metres i un cabal de 550 m3/s. A primeres hores del matí el cabal del riu Daró ha anat a la baixa a l’alçada de la Bisbal de l’Empordà (1,87m).

Si les tempestes van acompanyades d’aparell elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Extremeu les precaucions en les activitats a l’aire lliure en les zones afectades per les pluges i les situades aigües avall dels rius.
Trobareu tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant fortes pluges a interior.gencat.cat/inundacions i davant tempestes a interior.gencat.cat/tempestes.

En cas de conduir amb pluja, el Servei Català de Trànsit recomana:

  •     Augmentar la distància de seguretat.
  •     Reduir la velocitat.
  •     En cas de patir aiguaplaning: no s'ha de frenar ni accelerar, el millor remei és moderar la velocitat.
  •     Sense frens ABS, frenar amb suavitat i amb frens ABS, frenar amb decisió.
  •     Comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixuguem la humitat que puguin i tenir i   recuperem la seva eficàcia.
  •     En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums.
  •     No travesseu zones inundades.

Font d'informació: Protecció Civil

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat