Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Presentació de l’opuscle sobre la intervenció artística de Miquel Paton a la Capella dels Prats d’Alcanar

Presentació de l’opuscle sobre la intervenció artística de Miquel Paton a la Capella dels Prats d’Alcanar

| Cultura

La Biblioteca Trinitari Fabregat acollirà l’acte de presentació de l’opuscle sobre la intervenció artística de Miquel Paton a la Capella dels Prats d’Alcanar.

L’acte tindrà lloc el pròxim dia 16 d’agost, a les 20.30h. a la Sala d’Actes de la Biblioteca. En el transcurs de la presentació es projectarà un audiovisual del procés de la intervenció artística realitzada per l’artista Miquel Paton.

Miquel Paton és llicenciat en Belles Arts, especialitat de pintura, per la Facultat de Sant Jordi de la Universitat de Barcelona. La seva trajectòria com a pintor s’inicià als anys 80, amb un treball constant i compromès, que l’ha portat a exposar de forma continuada a algunes de les millors sales, tant del nostre país com de l’estranger.

Seleccionat en nombrosos concursos i biennals d’Art, forma part dels Artistes permanents de la prestigiosa Galeria d’Art Gernando Pinós de Barcelona i ha participat a fires d’Art de rellevància, al costat de primeres figures internacionals. Ha estat seleccionat entre els artistes representatius del segle XX a les comarques de Tarragona, al llibre d’Antonio Salcedo ‘L’Art del Segle XX a les Comarques de Tarragona’, editat per la Diputació de Tarragona.

Intervenció  artística  de  Miquel  Paton  a  la  Capella  dels  prats  d’Alcanar

L’estiu de 2015, la família Rosàs Tosas  va encarregar a l’artista Miquel Paton  de portar a terme una intervenció artística a la capella dels Prats, amb l’objecte de crear una nova pintura per a l’espai central del retaule barroc, ubicat a la capella de la seva propietat, al bell mig dels prats canareus.

La composició d’aquesta obra havia de dialogar amb una icona exempta de la Mare de Déu, titular de la capella. Després de la intervenció, podem veure el retaule emmarcant una nova pintura feta a l’oli sobre llenç de cotó, encolat sobre tauler fenòlic de 12 mm, de dimensions 230 x 155 cm.

L’obra s’inspira en l’estructura interna dels retaules barrocs i en la cartografia del territori més proper. La gamma cromàtica emprada sorgeix dels colors del pas de les estacions. La contemplació del conjunt ens convida a la introspecció, elevant la mirada des de camps i horts fins els blaus de llum i cap a l’infinit.

Paton va dibuixar la icona de la Mare de Déu dels Prats, tot prenent com a referència les icones més antigues conegudes.

De la pedra, que havia estat boca de rec de la bassa del mateix prat, Paton va fer tallar la base sòlida que sosté la tija de fusta, en la qual està suspesa la icona. Aquesta tija, de base cruciforme, té una petita magolla cúbica amb un relleu incrustat que representa una flor de taronger i que, situada a mitja alçada, facilita la manipulació del conjunt. La fusta emprada pertany a un vell xiprer que antany guardava el prat.

La icona i la tarongina de la tija, van ser repussades en plata per Salvador Sos, al taller dels Esquerra, de Barcelona, a partir dels dissenys de Paton.

Situada a l’esquerra de la porta d’entrada a la capella, hi trobem una pintura a l’oli sobre fusta, de mides 72 x 20 cm que representa el Tetramorf.

La capella va ser pintada de nou, amb pintura blanca mate per a les parets i blavet per a les bigues del sostre, sobre les quals podem llegir: 

PRAETEREVNDO CAVE NE SILEATVR AVE

Pintat a mà amb tinta i ploma preparades de forma artesanal.

La remodelació d’aquest espai de silenci i recolliment s’ha desenvolupat amb el màxim respecte pels elements històrics que conserva i l’objectiu últim del treball ha estat allò que forma part de l’essència de l’art: transmetre al visitant un missatge per al qual no serveixen les paraules.

Divendres 16 d’agost, es presenta, a la biblioteca Trinitari Fabregat d’Alcanar, un opuscle, que posa en valor el desenvolupament d’aquest projecte realitzat per Miquel Paton.

Aquesta publicació, impresa per Gràfica Dertosense, SL,  s’ha portat a terme amb el suport del Consell Comarcal del Montsià. Ha estat coordinada per Anna Nicolau i compta amb els escrits de: Miquel Paton, Bernat Puigdollers, Ramon Rosales, Elisenda Rosàs i Sergi Sancho. Amb unes magnífiques fotos de Bea Dalmau i revisat amb cura per Miquel Saumell.

La imatge és de Bea Dalmau.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat