Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Les XXV Jornades Citrícoles d'Alcanar encaren la recta final

Les XXV Jornades Citrícoles d'Alcanar encaren la recta final

| Agricultura i Pesca

Aquesta setmana Alcanar acull les Jornades Citrícoles, unes jornades tècniques de referència al sector que enguany celebren el 25è aniversari. Dilluns es van inaugurar amb la presència de Teresa Jordà, consellera d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, i de José Miguel Campos, director de l'Estació Experimental a l'Ebre de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

La mateixa tarda la consellera es va reunir amb representants del consistori i del sector citrícola, els quals li van transmetre els greus efectes de la gota freda de l'octubre, que, en el cas de la producció de cítrics i vivers, encara no es poden determinar amb exactitud. Teresa Jordà resumia així la reunió: “Avui recollim la memòria que l’Ajuntament ens ha fet arribar amb els danys que han sofert les infraestructures públiques, i també un informe dels viveristes que recull les afectacions a plantacions, accessos i a la mateixa producció”.

Jordà es va comprometre a transmetre la problemàtica al Govern de la Generalitat: “Mirarem quines línies es poden fer servir i allà on podem ajudar, ja que això és un cas excepcional. Demà traslladaré aquests números al Consell Executiu i buscarem solucions, recursos i  imaginació per a donar una resposta a l’alcalde, per tal que el consistori pugui transmetre-la al sector”.

Per la seua banda, Joan Roig, alcalde d’Alcanar, va voler retre homenatge a totes les persones  que durant aquestes 25 edicions han fet possible les Jornades: “Col·laboradors, organitzadors, etc., però, sobretot, les pageses i els pagesos, que són els protagonistes. És difícil desvincular-se del sentiment d’amargor per les pluges torrencials de l’octubre i la llevantada posterior, però hem d’aprofitar al màxim les Jornades per tal d’intercanviar experiències i coneixements amb l’objectiu de fer créixer encara més el nostre sector citrícola”.

Roig també va recordar que les Jornades s’han consolidat  gràcies a la cooperació del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, l'IRTA i l'Ajuntament: “una col·laboració exemplar que ha actuat com a corretja de transmissió a l’hora de superar reptes i abordar nous objectius, més enllà del marc de les Jornades”, va concloure el batle. 

Programació

En la ponència inaugural, Santiago Planas de Martí, del Grup de Recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió de la Universitat de Lleida, va parlar dels tractaments fitosanitaris a dosi ajustada en cítrics mitjançant el sistema DOSA3D a les Terres de l'Ebre, que s’ha posat a punt dins del programa Fruit.Net.

En la conferència d’ahir dimarts, Joan Porta Ferré i Sònia Ferrer Tena, del Servei de Sanitat Vegetal de les Terres de l'Ebre, van abordar la problemàtica de les diverses espècies de mosques blanques que afecten els cítrics, les característiques de cada una i les mesures a adoptar per a reduir-ne la incidència. I és que en els darrers anys s'ha detectat una presència més gran d'aquesta plaga al Baix Ebre i el Montsià, cosa que preocupa al sector perquè ja comença a tenir afectacions importants.

L'alternança de collites és un problema de producció pel qual un arbre és incapaç de florir i, per tant, de produir fruits, després d'una collita elevada. Avui, dimecres, Carlos Mesejo Conejos, doctor en Enginyeria Agrònoma i professor titular de Producció Vegetal a l'Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrònoma i del Medi Natural (ETSEAMN) de la Universitat Politècnica de València, explicarà les tècniques que poden alleujar la intensitat de l'alternança.

I en l'última taula, de demà dijous, es tornarà a abordar el tema que més preocupa al sector: les plagues. En aquest cas, es debatrà sobre dos noves plagues detectades recentment als cítrics a  Catalunya (el nou cotonet i els trips de l'orquídia). La sessió serà dirigida per la investigadora de l’IRTA, M. Teresa Martínez Ferrer.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat