Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Les obres de construcció del nou auditori municipal estan en procés de licitació

Les obres de construcció del nou auditori municipal estan en procés de licitació

>> El projecte del nou auditori municipal avança a bon ritme. Les faenes d’enderrocament de l’antic edifici van finalitzar a principis de gener. Paral·lelament, el consistori està licitant les obres de construcció del nou equipament.

El mític Auditori José Antoni Valls, símbol de la vida cultural i associativa del municipi i que tants de moments entranyables ha donat a la ciutadania, va tancar les portes al juny. “Hem iniciat una reforma necessària i ambiciosa de l’edifici que ens permetrà adaptar-lo a la nova normativa vigent en matèria d'accessibilitat, seguretat i incendis. També hem volgut respondre a les demandes d’un centre cultural polivalent i multidisciplinari que el nostre teixit associatiu ens ha fet arribar a través de diferents mecanismes de participació”, exposa Joan Roig, alcalde d’Alcanar.

A dia d’avui, l’antic edifici ja està enderrocat. L’empresa Excavacions Vives Anguera, SL, va guanyar el concurs públic per un import de 43.162,45 (IVA inclòs) perquè va presentar l’oferta més avantatjosa de les sis empreses participants.

El 29 de novembre, la Junta de Govern Local va aprovar el pla de seguretat dels treballs d’assolament presentat per l’empresa guanyadora, que, aquella mateixa setmana, ja va començar a desmuntar les butaques. Posteriorment, una empresa especialitzada va desmantellar la coberta de fibrociment i, tot seguit, van començar els treballs d’enderrocament.

En licitació les obres de construcció

“El consistori treballa en el nou auditori des de l’inici d’aquest mandat ja que és un projecte complex, tant per l’envergadura i dimensió del projecte com per la necessitat d’involucrar el màxim d’actors en la seua concepció i disseny”, explica Ivette Fibla, regidora d'Urbanisme.

De fet, l'any 2016 l'Ajuntament va impulsar un concurs d'idees per a la redacció del projecte bàsic del nou Auditori José Antonio Valls. Simultàniament, va impulsar un procés participatiu per a arreplegar les propostes i inquietuds de les entitats i els col·lectius locals que utilitzaven l’equipament, les quals estan recollides en el projecte final.

Durant el segon trimestre de 2017, el consistori va licitar la redacció del projecte executiu, així com la direcció de l'obra i la legalització de les instal·lacions.

La Junta de Govern Local del 8 de novembre de l’any passat va aprovar els plecs de clàusules administratives particulars i de prescripcions tècniques que han regit el procediment de licitació pública per a l’adjudicació de les obres d’execució del projecte de construcció del nou cinema-teatre-auditori. Després d’una primera licitació que va quedar deserta per la renúncia de l’empresa guanyadora, l’Ajuntament ha tornat a iniciar el concurs públic. “Agilitzarem el procés, que hem tornat a activar per tal que les obres puguen començar al més prompte possible”, puntualitza el batle.

Equilibrar la despesa

El consistori ha separat el cost del projecte en diversos exercicis. El pressupost de l’any 2019, aprovat al desembre, preveu una partida de 800.000 euros per a cobrir una part important de les obres de construcció de l’auditori, que principalment inclouran els capítols de fonamentació, estructura i tancament del nou edifici.

"El consistori ha dividit el treball en tres anualitats per a poder equilibrar el finançament, ja que hi haurà una part molt significativa que es cobrirà amb fons municipals i una altra que es finançarà a través de subvencions", detalla la regidora d'Urbanisme. "De moment ens hem acollit a dos subvencions del PAM 2017 i el PAM 2018 de la Diputació de Tarragona amb un import d'aproximadament 400.000 euros. A més, ja s’ha publicat la convocatòria del PAM 2019, al qual també ens hem acollit. Si es resolt favorablement  la Diputació ens atorgarà una subvenció de 121.484 euros ", afig Fibla.

L’auditori que serà  

El nou edifici tindrà una dimensió més gran que l'històric i forma de L, ja que també inclourà un terreny annex a l'actual auditori que l'Ajuntament va comprar, amb aquesta finalitat, l’any 2007. El costat llarg de la L té unes dimensions de 41 per 17 metres i el costat curt de 26 per 17 metres. La superfície total és de 838, 52 m2.

La porta d'accés al nou auditori serà a l'avinguda de Catalunya. S’hi accedirà a través d'un porxo on se situarà el cancell, que farà de filtre entre el carrer i el vestíbul. A la zona de transició hi haurà el taulell del bar, l'àrea d'informació i el guarda-roba, i en un segon pla, els serveis higiènics. El bar es podrà explotar independentment de la resta de l’edifici.

L'accés al punt mitjà de la sala es farà pels laterals d'aquest espai i des d'allí es podrà descendir cap a la platea o pujar cap a les posicions més elevades de l'amfiteatre. Aquesta sala tindrà 402 butaques i un plató escènic de 16 per 8 metres.

A la zona annexa, que inclourà els diversos espais de serveis de l'auditori, s’hi accedirà a través del carrer de Miquel Figueres. El soterrani albergarà les instal·lacions de serveis de l'edifici i una zona de magatzems. A la planta baixa hi haurà l'accés de serveis i el vestíbul dels artistes. La primera planta estarà destinada als camerinos. A la segona hi seran la sala d'assaig i d'audicions, i a la tercera, les galeries de serveis per a dur a terme les tasques de manteniment de l'edifici.

Les comunicacions verticals d'aquesta part de l'edifici se solucionaran mitjançant una escala i un ascensor. També s'hi instal•larà un muntacàrregues que comunicarà la planta baixa amb el soterrani. 

Així ho justifica la regidora de l’àrea: “L’objectiu ha estat desenvolupar un edifici entre mitgeres dissenyat de manera que permeta modulació i versatilitat als usos futurs, mirant de maximitzar les possibilitats funcionals de tots els espais”

Un auditori amb molta història

El cap de setmana del 2 i 3 de juny Alcanar va celebrar la festa de comiat de l'Auditori José Antonio Valls, un equipament que durant més de vint anys ha sigut el punt neuràlgic de la cultura canareva. 

La festa de comiat de l'auditori es va celebrar 23 anys després d'aquella inauguració del mes de juny de 1995 i va oferir una programació cultural diversa que abastà les tres tardes del cap de setmana. Entre els actes, destaquen la projecció de la pel·lícula Ovella negra, de l'Associació de Cineastes Canareus; les actuacions musicals de l'Escola de la Banda Municipal de Música, l'Agrupació Musical Canareva, la Banda Municipal de Música d'Alcanar i el Cor Iúbilo; la cercavila de gegants i capgrossos, per part de l'Associació Benifallim, i els tastets de teatre i Enderrok show, del Grup de Teatre Gresol.

A l'abril del 1992 l'Ajuntament va comprar la finca urbana on hi havia el Cinema Catalunya amb l'objectiu de disposar d'un edifici condicionat per a poder atendre les necessitats culturals i socials de les entitats locals.

Tres anys més tard, el 4 de juny de 1995, després de la remodelació de l’edifici, s'inaugurava l'Auditori Municipal José Antonio Valls Subirats, en el marc dels actes commemoratius del 150è Aniversari de la Fundació de la Banda Municipal de Música.

L'Ajuntament va batejar-lo amb el nom de José Antonio Valls Subirats en homenatge al jove músic canareu que va morir en un accident de cotxe al setembre del 1983 i que inicià el seu recorregut musical amb nou anys a l'Acadèmia Municipal de Música d'Alcanar. El 1983, José Antonio compaginava la seua càtedra al conservatori de València amb els estudis de composició, direcció d'orquestra i cors, amb la direcció d'una escola i de l’Associació Musical Ciutat de Benicarló i amb la seua pròpia producció musical.

Del 1995 ençà, l'auditori canareu ha acollit centenars d'actuacions del teixit cultural i associatiu del poble, i també molts d’artistes convidats. "Durant més de dos dècades l'auditori ha actuat com un veritable element cohesionador del municipi i com a difusor de la cultural popular i tradicional. Ara ens resta esperar amb il·lusió el nou auditori, un edifici funcional i que estarà adaptat a les demandes de les entitats que en faran ús", manifesta Alfons Montserrat, regidor de Cultura. 

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat