Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Les Cases d'Alcanar, Vila Marinera: el recorregut per a arribar-hi

Les Cases d'Alcanar, Vila Marinera: el recorregut per a arribar-hi

| Turisme

Les Cases d'Alcanar ha obtingut el distintiu de Viles Marineres que atorga la Generalitat. El 20 de novembre, en un acte a Begur (Baix Empordà), la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i el director de l'Agència Catalana de Turisme (ACT), David Font, van lliurar aquest nou distintiu turístic a l'alcalde, Joan Roig, que anava acompanyat del regidor de Turisme, Jordi Monfort. Un distintiu que permetrà de posicionar el municipi com a destinació de turisme de qualitat.

La nova marca Barris i Viles Marineres s'adreça a les poblacions litorals que conserven viva la cultura lligada a la mar. Els municipis acreditats tenen una forta personalitat, marcada per aspectes com ara el caràcter historicocultural, gastronòmic o paisatgístic, o per la promoció d’esdeveniments al voltant de la relació entre l'home i la mar.

En aquest sentit, l'ACT ha reconegut les Cases d'Alcanar per "captivar els visitants pel seu encant mariner i la tranquil·litat de les seves platges, a l'ombra de la serra del Montsià. La vila conserva la seva fisonomia d'autèntic poble mariner marcada per una façana marítima on encara es preserven les antigues cases de pescadors, juntament amb el port esportiu i pesquer. La gastronomia ha esdevingut un reclam turístic gràcies al prestigi i reconeixement de la seva cuina marinera tradicional basada en plats d'arròs del delta de l'Ebre i peix i marisc fresc de la badia dels Alfacs. Els tradicionals sabors mariners es poden degustar en les múltiples jornades gastronòmiques que s'hi celebren cada any".

Durant l'acte, la consellera va afirmar que “aquestes distincions són un reconeixement a la vostra tasca en favor d’un turisme de qualitat, diversificat i desestacionalitzat, en línia amb el que marquen els dos instruments amb què el Govern vol posar en valor el nostre sector turístic: el Pla estratègic de turisme de Catalunya i el Pla de màrqueting”. 

El batle d'Alcanar explicava amb satisfacció que aquesta nova distinció turística "defineix a la perfecció la nostra perla marinera, el petit paradís, les Cases, apreciada arreu de Catalunya pel seu encant mariner i per la seua gastronomia de qualitat. La nova marca serà una eina més en la línia de treball per un turisme que siga una eina de desenvolupament, diversificació econòmica i garantia de futur".

El regidor de Turisme, Jordi Monfort, afegia que el distintiu "ens dona visibilitat nacional i internacional. A partir d'ara ens promocionarem a través de la xarxa comercial de turisme de la Generalitat de Catalunya. Això ens permetrà reforçar la nostra posició com a destinació turística de poble pesquer amb gran encant que conserva l'esperit tradicional i la seua essència marinera, i, alhora, reforçarà la nostra política de conservació i promoció del patrimoni paisatgístic i cultural".

Les altres poblacions que han obtingut el distintiu són la Ràpita, l'Ametlla de Mar, Arenys de Mar, Begur, l'Escala, Llançà, Palamós, Sant Pol de Mar, Sitges, Tossa de Mar, i Vilanova i la Geltrú. A banda, s'ha donat el títol de Poble amb Encant a Montclar i el de Vila amb Caràcter a la Bisbal d'Empordà.

 
Requisits 
Un comitè d'experts, format per reconeguts professionals de diferents àmbits i també de l'ACT, fou l'encarregat d'avaluar i validar les sol·licituds d'accés a les marques d'aquelles ciutats i aquells pobles que complien els requisits per a obtenir aquesta certificació. Els requisits específics eren els següents: 
-    Tipologia del “barri o vila marinera”. Poblacions litorals que tinguen port, activitat pesquera, activitat que tinga a veure amb els treballs a la mar i/o vestigis molt evidents de la seua relació amb alguna temàtica concreta relacionada amb la mar. També, activitat turística amb un nombre significatiu d’elements que n’avalen el caràcter mariner. 
   - Tenir com a mínim dos béns culturals d’interès nacional (BCIN). De manera excepcional, es podran validar sol·licituds de poblacions amb només un BCIN si tenen un mínim de dos elements catalogats a l’inventari del patrimoni cultural català.
    - “Caràcter” del barri o vila marinera, que ha de destacar com a mínim en un dels quatre eixos següents: historicocultural (rememoren algun fet històric relacionat amb el caràcter mariner); gastronòmic (promouen la cuina marinera i la recuperació de plats tradicionals); paisatgístic (posen en valor els paisatges litorals i/o marins); promotor d’esdeveniments (al voltant de la relació entre l’home i la mar).
  -  Criteris de vocació turística, com ara: tenir una oferta d’allotjament i restauració, amb plats de cuina marinera que utilitzen productes locals; existència d’un col·lectiu de cuina o associació gastronòmica que vetle per oferir una cuina arraïlada al territori; plans d’accions promocionals fora de línia i en línia alineats amb l’estratègia de l’ACT i dels patronats; tenir un web de promoció turística, com a mínim en tres idiomes, que realce el caràcter de vila marinera; senyalització dels recursos i serveis, així com de l’accessibilitat a aquests, remarcant-ne els elements vinculats al caràcter mariner; i visites guiades a elements del patrimoni mariner.
  -  Criteris de vocació de futur: polítiques de gestió de residus i de neteja; programa de dinamització econòmica i social, i/o la creació d’ocupació vinculada a la conservació i valoració del patrimoni; i punts wifi públics de lliure accés.
 -   Criteris de vocació de protecció del paisatge: estètica homogènia i harmònica del conjunt global de les construccions arquitectòniques pròpia de l’àmbit mariner; polítiques de protecció dels paisatges marins i dels espais naturals litorals, i de gestió integrada de les zones costaneres; miradors sobre els paisatges litorals; polítiques de gestió de la qualitat ambiental i de serveis de les platges i zones de bany; promoció de les infraestructures de mobilitat sostenible; accions per a fomentar la compra i el consum de productes de proximitat.
  -  Criteris d’accessibilitat per a persones amb discapacitats: informació turística, visites i activitats adaptades; polítiques, accions i mesures en favor de l’accessibilitat dels serveis turístics, en edificis i equipaments municipals i en l’espai públic a l’aire lliure.
 
En aquest sentit, cal destacar que l'Ajuntament d'Alcanar va treballar intensament, durant l'anterior mandat, en diverses estratègies que tenien com a objectiu la millora de la posició de les Cases com a destinació de qualitat. Respecte als criteris de vocació turística destaquen, entre d'altres, l'ampliació de l'oferta d'allotjament amb l'Alberg dels Josepets, la creació del Col·lectiu Gastronòmic d'Alcanar i les Cases, i la potenciació de les diverses jornades gastronòmiques, el disseny de plans integrals de difusió en línia i presencial, el disseny d'un nou web o la senyalització de les platges i rutes marítimes.
Amb la vocació de protegir el paisatge mariner, l'Ajuntament va impulsar l'Ordenança de terrasses en l'àmbit de les Cases, per tal de marcar uns criteris bàsics amb relació a les ocupacions de la via pública, així com la tipologia i el color del mobiliari de les terrasses i dels tancaments de bars i restaurants, amb una atenció especial als situats a la façana marítima. De la mateixa manera, es va treballar en la preservació de la façana marítima per a protegir i potenciar la imatge de poble mariner que identifica les Cases. El  jurat va valorar molt positivament aquestes dues actuacions que tenien com a objectiu fer el paisatge marítim més homogeni.
Finalment, també es va avançar en altres àmbits, com ara les gestions fetes per a aconseguir la declaració dels elements del patrimoni local de la Guerra Civil com a bé cultural d'interès local (Becil) o la inclusió de mesures d'accessibilitat en l'accés a les platges.
El regidor de Turisme apunta que "totes aquestes accions, recollides en el nostre programa, són cabdals en l'assoliment dels objectius que ens vam fixar i dels compromisos que vam adquirir amb els veïns i veïnes i el sector turístic, la participació dels quals ha estat i ha de seguir sent bàsica i fonamental en la nostra tasca". Així mateix, recorda que "l'estratègia d'aquests quatre últims anys era molt clara i aquest reconeixement ha permès posar-la sobre la taula".
Aprovació provisional del Pla especial urbanístic del front marítim de les Cases 
El ple del passat 28 de novembre de 2019 va fer l'aprovació provisional del Pla especial urbanístic del front marítim de les Cases. Aquest pla té la voluntat de donar solució als condicionants que marca la Llei de costes i, alhora, homogeneïtzar els criteris constructius de tota la façana marítima de les Cases.
La Junta de Govern Local del 7 d'agost de 2019 va fer l'aprovació inicial d'aquest pla especial. Tal com explica Ivette Fibla, regidora de l'àrea, "la nostra voluntat com a equip de govern és fer partícips els veïns i veïnes dels temes que els ocupen". En aquest sentit, "vam realitzar una reunió informativa a principis de setembre, dins del termini d’exposició pública, per a que tots els propietaris dins del tram afectat pel Pla especial pogueren conèixer el document i els seus objectius", afig.
El document que va aprovar el Ple ja havia passat el termini d’exposició pública sense rebre cap al·legació. Així mateix, el consistori tenia els informes sectorials pertinents, tots els quals eren favorables i incloïen alguns suggeriments, els quals s'han admès en el document final. Finalment, serà la Comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre qui, si escau, en faça l'aprovació definitiva durant els pròxims mesos.
El contingut del Pla
Aquest pla especial afectarà totes les cases del carrer de Barcelona i el carrer de Lepant fins al seu encreuament amb el carrer dels Pescadors. La proposta d'ordenació inclou el control de la diversitat volumètrica que s'està construint actualment en les plantes altes de les edificacions d'aquest front. També preveu evitar tipologies edificatòries diferents del teixit tradicional. Segons Ivette Fibla, "el que es pretén és ordenar la façana marítima de les Cases i preservar el seu caràcter tradicional mariner".
Pel que fa a la composició de les obertures, es busca la tipologia d'obertures pròpia de les cases típiques marineres, amb balconeres i finestres verticals, així com el domini en la façana del ple sobre el buit. A més, també es defineixen una gamma de materials i colors per als acabats de les façanes d'aquest tram, per a mantenir-ne el caràcter genuí.
Una volta haja finalitzat el període d'exposició pública i s'hagen rebut els informes sectorials corresponents dels diferents organismes (Agència Catalana de l'Aigua, Departament de Costes de la Generalitat, Ministeri per a la Transició Ecològica, Departament de Cultura de la Generalitat, etc.), el Pla se sotmetrà a l'aprovació provisional del ple municipal. 
 
 
 

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat