Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies La junta de beneficència del 1925

La junta de beneficència del 1925

| Cultura

Des de sempre, a Alcanar hi ha hagut agrupacions de beneficència dedicades a l’abastament de queviures per a les famílies més pobres. La funció que compleix actualment Càritas Diocesana la feia antany una junta que es proposava, a través de reunions periòdiques, practicar l’altruisme ajudant els més necessitats.

A començaments dels anys vint es va crear arreu de l’Estat una densa xarxa d’associacions de beneficència, moltes de les quals van aprofitar l’escalada econòmica que el primer terç del segle XX va propiciar. La pujança fou tal que fins i tot el govern de Primo de Rivera va haver de reglamentar-ne la creació: en una llei del 1924 s’establien les bases sobre les quals s’havia de fundar una obra de beneficència.

Alcanar tingué la seua pròpia associació de beneficència des del 13 de setembre de 1925, quan un reduït nombre de canareus, reunits al saló d’actes de la casa consistorial del moment, van decidir formar-ne una junta. El president seria l’alcalde, Ramón Sanmartí Ribera (1895-1962). Hi hauria un vocal nat –això és, per elecció del batle i per causa de la seua professió, sempre relacionada amb la medicina–, el doctor Ramón Reverter Beltran (1890-1936). La tresorera seria sa mare, Rita Beltran Fibla (1849-1943). La resta de vocals serien Josefa Martínez Costas, Francesca Roé Vidal, Agustí Felip Bort, Ramón Sancho, Sever Vila i el secretari de l’Ajuntament, en Tomás Martínez-Aguado Costas.

La junta es reunia sense una periodicitat concreta. Tot i això, durant els nou anys que va existir es convocaren vint-i-vuit reunions en lapses d’uns cinc o sis mesos, però sempre sense un ordre del dia establert. Així, els anys que més reunions es van fer foren el 1928 i el 1930, amb cinc cada any. Passaren, a més, alguns alcaldes posteriors a Sanmartí, com Enrique Beltran de César (1879-1953), Javier Ulldemolins Chillida (1874-1936) o Ricardo Sancho de Suñer (1860-1940). Els vocals, generalment, restaren sense canvis, amb l’excepció de la inclusió, el 1927, del rector Jesús Queralt Fernández-Lastra (1873-1937), natural de Xert i nouvingut al rectorat canareu l’any ans.

Val a dir que molts dels integrants, com es pot apreciar, pertanyien als cèrcols intel•lectuals i de la gauche divine del moment: la dictadura primorriverista i la fulgent situació econòmica del moment no deixaven escapar ni la beneficència.

Les accions que feien eren conegudes i populars: confeccionaven anualment el padró de famílies pobres de la població, repartien bons d’1,50 pessetes per a carn, pa i arròs entre els més necessitats, duien a terme una menjada gratuïta per als integrants del padró –normalment per les festes de maig i, el 1930 i 1931, també per les d’octubre–, repartien almoines –que oscil•laven entre les 20 i les 50 pessetes.– a persones o matrimonis integrants del padró de pobres, i van organitzar el primer dels homenatges a la vellesa fets al poble. Esta última iniciativa, endegada per Enrique Beltran, pretenia ajuntar els dotze canareus més vellets vius i retre’ls un merescut i sentit tribut per la seua vida, cosa que s’ha anat repetint fins als nostres dies. El primer d’estos actes se celebrà el 12 d’octubre de 1930.

També s’ha de dir que no només estaven sustentats pels integrants únics de la junta: la beneficència tenia una sèrie de participants del mateix ajuntament i altres prohoms del poble hi contribuïen periòdicament amb donatius particulars. El consistori, a més, tenia una retribució mensual per a la beneficència, que oscil•lava entre les 50 i les 300 pessetes.

La junta va desaparèixer poc ans de l’esclat de la guerra. La darrera de les actes que tenim és del 17 d’octubre de 1934, però segurament –no ho podem saber del cert a causa de l’estat fragmentari de la documentació– devia continuar fins a l’any següent o més enllà i tot. Per a veure una altra junta dedicada a la beneficència, Alcanar hauria d’esperar-se una dècada llarga.
Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat