Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies La jota nova arriba per a enriquir el nostre llegat cultural

La jota nova arriba per a enriquir el nostre llegat cultural

| Cultura

Més de 300 parelles de balladors han estat les protagonistes enguany de l’estrena de la jota nova de Sant Antoni. Un nou ball caracteritzat per una orquestració més moderna i un harmònic balanceig a l’hora de puntejar els peus que manté intacta l’essència de la jota com a peça popular i de dansa. D’aquesta manera, la jota nova passa a formar part, juntament amb la jota vella, d’un dels elements més tradicionals i emblemàtics de la nostra cultura.

L’edició d’enguany de la festa de Sant Antoni passarà a la posterioritat com la de la presentació de la jota nova i serà recordada també com la més multitudinària viscuda fins ara. I és que, després de l’èxit de la presentació pública del nou ball a l’octubre, les expectatives davant la seua estrena oficial no havien parat de créixer. Així, arribat el cap de setmana del 19 i 20 de gener, tot i el fred i l’amenaça de pluja, més de 600 balladors i balladores de totes les edats van omplir els carrers i places amb la il·lusió de mostrar al públic el nou ball de mantons que durant tantes setmanes havien assajat.L’edició d’enguany de la festa de Sant Antoni passarà a la posterioritat com la de la presentació de la jota nova i serà recordada també com la més multitudinària viscuda fins ara. I és que, després de l’èxit de la presentació pública del nou ball a l’octubre, les expectatives davant la seua estrena oficial no havien parat de créixer. Així, arribat el cap de setmana del 19 i 20 de gener, tot i el fred i l’amenaça de pluja, més de 600 balladors i balladores de totes les edats van omplir els carrers i places amb la il·lusió de mostrar al públic el nou ball de mantons que durant tantes setmanes havien assajat.

L’extraordinària acollida que ha tingut la jota nova entre els balladors i el públic ha omplit de satisfacció els membres de la Comissió de Sant Antoni. Isidre Balada, un dels històrics recuperadors d’aquesta festivitat als anys setanta, ha explicat que la participació de balladors ha superat totes les previsions dels organitzadors: “Teníem un cert recel perquè alguns estudiants no havien pogut assistir a la majoria de les sessions d’assaig. Pensàvem que això podria fer que alguns joves es tiressen enrere a l’hora de comprometre’s a ballar. Ves per on, la nostra sorpresa ha estat màxima. Enguany s’ha assolit el major nombre de parelles de la història i una concentració de públic sense precedents”.

De la idea als fets

La idea de modificar el ball de Sant Antoni amb la incorporació d’una nova jota ja feia uns quants anys que s’apuntava. D’una banda, per part dels músics de la Banda Municipal de Música d’Alcanar i de l’Agrupació Musical Canareva, que havien comentat en diverses ocasions que els resultava molt monòton haver de tocar tantes vegades seguides la mateixa partitura i que fora bo introduir-hi alguna novetat. D’altra banda, per part dels mateixos balladors, que havien posat els ulls en altres pobles del territori que ja havien incorporat al seu ball noves composicions de jota.

Finalment, va ser l’any passat quan, en acabar la celebració de Sant Antoni, els membres de la junta de la Comissió van traslladar la idea a la regidora M. Carme Navarro, que de seguida va posar fil a l’agulla. Així, la composició de la partitura de la jota nova va ser un encàrrec de la Comissió de Sant Antoni i de la Regidoria d’Ensenyament als professors de l’Escola Municipal de Música d’Alcanar (EMMA), Juanjo Villarroya i Josep Rangel, mentre que els nous passos han estat fruit de la labor conjunta de Ramon Monfort, Fabià Pla, Consol Vericat, Dolors Esteller, Núria Balada, Antoni Folgueres, Francisco Arias i Isidre Balada. 

Estructura de la jota nova 

A l’hora de compondre la música de la jota nova, tant Rangel com Villaroya van tenir clar que s’havia de simplificar tant com fos possible la faena dels balladors per a aconseguir una estructura de jota “familiar”, que continués la tradició de la jota vella, així com l’esperit del ball de Sant Antoni en tots els seus aspectes. En el moment de compondre la nova partitura van optar per buidar el contingut musical de l’estructura de la jota vella i reomplir-la amb material nou. D’aquesta manera, han aconseguit que les dos jotes siguen tècnicament molt similars, però, alhora, molt diferents auditivament. 

La jota nova es caracteritza per tenir una orquestració moderna, tot i que manté l’ànima de la jota tradicional. D’altra banda, l’estructura musical definitiva es va consensuar el passat estiu amb un equip de balladors de diverses generacions que van oferir els seus punts de vista per a fer-hi ajustos i correccions. Villarroya explica l’anècdota de com “una part de la jota va desaparèixer en el procés d’ajustar les parts de la composició als nous passos”. Finalment, la partitura ha satisfet tothom i s’ha aconseguit que la jota nova tinga un aire fresc, tant en la melodia com en la dansa.

Assajos i perfeccionament

En els darrers mesos de l’any, dos voltes per setmana, tots els balladors estaven citats a les sessions d’assaig per tal d’aprendre els nous passos de la jota nova. En opinió d’alguns balladors, “es tracta d’una jota diferent, en què es balanceja molt, és molt còmoda de ballar i té uns moviments molt harmoniosos”.

Enguany, els assajos han arribat també a l’escola de la mà de les mestres de primària i també balladores, Cristina Pla i Dolors Esteller, que, per iniciativa pròpia, han aprofitat les hores de pati per a ensenyar a ballar les dos jotes a tots els xiquets i xiquetes que han volgut aprendre’n.

D’altra banda, els assajos generals també han servit per a perfeccionar els passos bàsics de la jota vella que, a pur de temps, s’han anat transformant. Aquest és un altre dels objectius dels membres de la Comissió de Sant Antoni. “Creiem que és molt important que perfeccionem la jota vella. És per això que cal marcar unes directrius de ball ja que, si no, amb els anys es van agafant mals costums i els passos bàsics acaben desapareixent o transformant-se. Així ho hem pogut constatar a partir d’unes entrevistes realitzades a gent gran d’Alcanar, en les quals es posa de manifest com, per exemple, abans les noies aixecaven més els braços i ballaven més en parella, formant una mitja lluna a l’hora de fer el punta i taló, no com en l’actualitat que les parelles es donen l’esquena”, explica la balladora i membre de la Comissió Núria Balada. 

La labor impagable de la Comissió de Sant Antoni ha fet que en els darrers 40 anys aquesta festivitat no haja parat de créixer. La jota nova és un element més que se suma a la il·lusió dels balladors i balladores i de les seues famílies, dels membres de la Despertada, dels veïns del carrer de Sant Antoni i, en definitiva, a la de tot el poble per aquesta gran celebració.

Fotos: Àlex Espuny.    

 

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat