Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies La I jornada sobre infants amb altes capacitats d’Alcanar aclareix conceptes i dóna les claus per trencar amb estereotips

La I jornada sobre infants amb altes capacitats d’Alcanar aclareix conceptes i dóna les claus per trencar amb estereotips

| Acció Social

La I Jornada sobre Altes Capacitats, organitzada per l’associació Utopia i l’Ajuntament d’Alcanar, va tenir lloc dissabte 25 de març al Casal Cívic Trinitari Bel  i va abordar, de forma pionera a les Terres de l’Ebre, la qüestió de les altes capacitats en infants, així com les seves implicacions. Al llarg del dia prop d’un centenar de persones es van apropar a les instal•lacions per assistir a les diferents conferències i activitats.

Durant la presentació, Ismael Piñas, director de Salut a les Terres de l’Ebre, va agrair a l’associació Utopia l’organització de l’acte i la va “animar a seguir establint aliances amb diferents institucions públiques”. Rosanna Fatsini, directora dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies a les Terres de l’Ebre va definir la jornada “com un espai de relació entre xiquets i famílies” i una oportunitat per “resoldre dubtes i trencar estigmes”. Finalment, Jordi Bort, regidor de Salut de l’Ajuntament d’Alcanar, va parlar “d’un programa molt ambiciós” i va aclarir que el concepte utopia ens permet “visualitzar i caminar cap a aquella societat que desitgem”.

Rosabel  Rodríguez, psicòloga, logopeda, doctora en Psicopedagogia per la Universitat de les Illes Balears  i coautora del Protocol d'identificació i avaluació de l'alumnat amb altes capacitats intel•lectuals en centres escolars. Va ser l’encarregada d’impartir la conferència marc “Precocitat, talent o superdotats?”, on va clarificar conceptes i donar eines perquè els pares i la comunitat educativa puguin ajudar els infants amb capacitats diferents. Així, “un 7%, com a mínim, de les persones tenen altes capacitats, per la suma de les superdotades i les talentoses”, però l’acceptació de la família és clau per a garantir la seva integració. “Si canviem la forma de veure les coses, les coses canvien de forma”, va ser la frase que va concloure la conferència.

Per la seva banda, el psicòleg Pere Clotet, va abordar el tema de la felicitat i va explicar que “les persones amb altes capacitats, sovint no són felices” perquè tenen una major consciència del que ens envolta, i, per tant, “cal tractar la diferència  amb normalitat perquè si perceben que són diferents apareixen més conflictes emocionals”. Per acabar, va donar consells pràctics per als pares i mares, com la paciència, practicar amb l’exemple, o la “beseterapia”.

La psicòloga Mònica Vallés en la seva ponència va parlar sobre com, a través de l'esport, es pot acompanyar a infants i adolescents en l'adquisició de valors i en la gestió d'emocions. Així mateix, va recordar que “en l'etapa formativa els motius per a realitzar esport són passar-s'ho bé i compartir temps amb els amics i amigues”. “Cal que d'això en fem un recurs potenciador i no limitant”, va concloure la ponent.

La jornada també va incloure una sessió de relaxació a càrrec de Martina Capeille, on van participar grans i menuts, i una xerrada de Pedro Antonio, ensinistrador de gossos abandonats,  i Víctor Montañés Martínez, ensinistrador i educador caní professional, amb demostració canina inclosa, sobre vincle entre els nens i les mascotes. En aquesta sessió també van participar membres d’aGOSaGATS per explicar els objectius de l’entitat i la manera en què la ciutadania pot col•laborar-hi.

Joan Roig, regidor de Joventut, va ser l’encarregat de tancar la jornada, felicitant a l’associació Utopia per la qualitat de la jornada i recordant als assistents que “tenim la responsabilitat d’utilitzar els recursos al nostre abast per motivar el desenvolupament dels xiquets i xiquetes amb altes capacitats”. El regidor va finalitzar el seu parlament destacant que “el talent i la motivació del jovent és una eina imprescindible per avançar com a societat”.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al WhatsApp

Subscriu-te al servei d'avisos de WhatsApp de l'Ajuntament d'Alcanar al 627827078