Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies La centenària festa de Sant Antoni consolida la seua popularitat amb l’increment de balladors i visitants

La centenària festa de Sant Antoni consolida la seua popularitat amb l’increment de balladors i visitants

| Cultura

Un any més, s’han superat totes les expectatives: al voltant de 320 parelles han participat, durant el cap de setmana, en el tradicional ball de mantons de la Festa de Sant Antoni d’Alcanar. Els balladors han tornat a portar el vestit de mudar dels antics pagesos canareus, faixa i mocador al cap, i les balladores han lluït faldetes i vistosos mantons de Manila, en un autèntic espectacle de dansa i colors. 

En dos jornades, atípicament caloroses, les parelles, dividides en tres grups, han ballat en diferents escenaris la tradicional jota vella, coneguda popularment com ‘lo ball de Sant Antoni’, amb acompanyament de la Banda Municipal de Música d’Alcanar i l’Agrupació Musical Canareva.

Núria Balada, membre de la Comissió de Sant Antoni,  en fa un balanç positiu: “El nombre de participants i de visitants augmenta cada any, la qual cosa posa de manifest el bon estat de salut d’aquesta tradició centenària”. De fet, la labor documental de la Comissió de Sant Antoni va aconseguir que, l’any passat, la festa s’inclogués en el Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya.  “Aquest reconeixement  ha posat en valor el patrimoni immaterial d'Alcanar i ha animat, encara més, la gent del poble a involucrar-se en la festa”, afegeix Alfons Montserrat, alcalde d’Alcanar.

Un dels actes més emotius de la festa, organitzada conjuntament entre el consistori i la Comissió, és la tradicional Despertada, en honor al sant. Ahir diumenge, a les quatre de la matinada, els membres de la Rondalla Verge del Remei i del Cor Iúbilo van cantar cançons tradicionals en els encreuaments de diferents carrers d’Alcanar fins a trenc d’alba. En acabat, els cantaires i els seus acompanyants van recobrar forces amb la popular xocolatada preparada pels veïns del carrer de Sant Antoni.

La Despertada és una tradició que es remunta a, almenys, el segle XVIII. “Antigament se celebrava per a despertar els veïns i invitar-los a anar a la missa de difunts dels confrares”, explica Sergi Sancho Fibla, investigador postdoctoral a Aix-Marseille Université. “Aquest costum era habitual en celebracions religioses d'aquest gènere, de fet, gran part de les estrofes castellanes de la Despertada d'Alcanar es troben idènticament en despertades del Rosari de pobles aragonesos, alacantins i murcians”, conclou. 

Altres actes emblemàtics de la festa són la cercavila, la missa i processó en honor de sant Antoni, la benedicció dels animals, el popular sorteig del mantó i la faixa, i la cursa de cintes i trencada d’olles. 

La petjada de Sant Antoni

I, fins al 28 de febrer, els amants de la festa podran visitar, al Casal cívic, l'exposició “La petjada de Sant Antoni”, una arreplega fotogràfica de material inèdit i històric. Destaca el manuscrit del capellà d’Alcanar Andrés Queralt, que data de 1873 i “que explica que llavors ja se celebrava la festa, o la llibreta de notes del mestre Juli Castell, del 1951, on queden reflectides les quantitats que pagava als músics per tocar a Sant Antoni”, detalla Balada.

Al mateix Casal també es pot veure la projecció del vídeo recopilatori de totes les entrevistes enregistrades en el marc del projecte d'etnologia sobre la tradicionalitat de la Festivitat de Sant Antoni d'Alcanar, elaborat per la Comissió de Sant Antoni i patrocinat per l'Ajuntament d'Alcanar i el Museu de les Terres de l'Ebre. El  vídeo es podrà veure, de dilluns a dissabte, a les 11 h, a les 18 h i a les 20 h, fins al 24 de febrer. 

Foto: Aula de Fotografia Alcanar -AFA.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat