Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Entrevista: Pietat Subirats Ortiz. "La Biblioteca Trinitari Fabregat és molt més que un lloc de préstec i estudi"

Entrevista: Pietat Subirats Ortiz. "La Biblioteca Trinitari Fabregat és molt més que un lloc de préstec i estudi"

| Cultura

L’any vinent la Biblioteca Trinitari Fabregat complirà un quart de segle. Pietat Subirats ja fa més de vint anys que n’és la directora. Enamorada de la seua professió, ha viscut la seua història i evolució en primera persona i, juntament amb la resta de personal, fa possible cada dia que la biblioteca d’Alcanar es mantinga com un espai cultural de referència, on les persones són considerades més importants que els llibres i on s’impulsen nombroses iniciatives a favor de la lectura i la cultura en general. 

 

Quants d’anys fa que estàs a la direcció de la BTF?

Fa vint-i-dos anys que tinc el plaer de treballar a la biblioteca d’Alcanar.

Què et va fer escollir la professió de bibliotecària?

Tinc la teoria que és a conseqüència de tenir a Ulldecona una biblioteca des de l’any 1930. Les dones de la meua família materna eren gran lectores. Vaja!, la meua mare encara ho és. Tot i ser una família represaliada després de la guerra civil, el fet de tenir una biblioteca pública els va permetre seguir gaudint del seu plaer per la lectura. La imatge que tinc de les meues dones és llegint o mirant pel·lícules. Als tres anys ja sabia llegir i volia llibres com els de la mare, grans i amb molta lletra.

Creus que la faena de bibliotecari és vocacional?

Sí, com ho haurien de ser totes les professions. Pots ser un treballador correcte, però, si no tens vocació i passió pel que fas, el treball es fa molt dur.

Què suposa poder commemorar aquest aniversari com a directora d’aquest equipament?

Tot un goig. A més de créixer en espai, en aquests anys la biblioteca s’ha anat incorporant a la vida de cada vegada més gent, fins aconseguir tenir 6.985 socis. Mirar enrere em serveix per a adonar-me que, en general, l’evolució de l’organització ha estat bona. També per a reflexionar sobre el futur i tots els reptes que se’ns presenten.

Què milloraries de la Biblioteca d’Alcanar?

Dis-nos un projecte de futur. Uix, aquest espai no és suficient per a explicar-ho. Però molts, molts.

De què et sents més satisfeta?

Sobretot del tracte personal amb els nostres usuaris. Tots aquests anys m’han permès conèixer i establir molt bones relacions amb moltes persones de la població i forasteres. Sempre dic que tinc una faena preciosa. Intento satisfer les necessitast culturals dels usuaris. 

En aquests 25 anys, creus que s’ha evolucionat en l’aspecte cultural a Alcanar?

Sí, però no tant com m’agradaria. Tenim un poble ple de gent amb talent, d’associacions..., i amb un patrimoni cultural espectacular. Les Quinquennals n’han estat un exemple. Tot i això, considero que s’ha de començar a fer relleus dins del món cultural. Han d’incorporar-s’hi joves amb noves idees i diferents maneres de fer.

S’ha previst alguna programació especial per a commemorar aquesta efemèride?

Alguna cosa farem, no voldria avançar res. A hores d’ara, desconeixem encara el pressupost de què disposarem per al pròxim any. Corren temps complexos i el finançament de la biblioteca depèn de dues administracions: Ajuntament i Generalitat. 

Quins fons i serveis ofereix la biblioteca i què destacaries per damunt de tot?

Oferim els mateixos serveis que la gran majoria de biblioteques de la nostra comunitat autònoma, adaptats a la comunitat a la qual servim. Allò que ens fa especials és recollir, conservar i preservar la nostra col·lecció local. 

Quin paper té la biblioteca en la societat canareva?

Espero que en tots aquests anys hagi aconseguit convertir-se en un equipament cultural imprescindible. Em fa molt feliç veure la gran quantitat de gent que, plens d’orgull, porta els seus invitats a visitar-la.

La Biblioteca TF no només és un lloc de consulta i préstec, sinó que també organitza una àmplia programació d’activitats.

Hauríem de fixar-nos sempre en països culturalment més avançats que el nostre per a veure què hi fan. Les biblioteques s’han convertit en fars culturals de primer ordre i, en aquest sentit, la missió de l’equip de treball és que la Biblioteca d’Alcanar sigue molt més que un lloc de préstec i estudi. És a dir, que sigue un espai de trobada de la població i un equipament que ajude a la formació i culturalització de grans i menuts. En aquest sentit, disposem d’un espai amb confort, molt ben equipat, per a totes les edats i accessible a tothom. A partir d’aquí, els nostres objectius passen per oferir formació i activitats d’oci i lleure (concerts, exposicions, conferències). Tenim l’edifici per a fer-ho i un horari ampli (encara que millorable). Penso que tothom hauria de treure el màxim rendiment de la Biblioteca perquè és una bona manera d’optimitzar recursos i despeses. 

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al WhatsApp

Subscriu-te al servei d'avisos de WhatsApp de l'Ajuntament d'Alcanar al 627827078