Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies En marxa els treballs per a recuperar i protegir els dos nius de metralladores de la platja de l’Estanyet

En marxa els treballs per a recuperar i protegir els dos nius de metralladores de la platja de l’Estanyet

| Cultura

El departament de Costes està realitzant les obres de recuperació dels nius de metralladores situats al final del passeig Marítim. Es preveu que les actuacions finalitzen en els pròxims dies. Posteriorment el consistori iniciarà les tasques de restauració i protecció per a garantir que les restes també es consoliden com un actiu turístic.

Alcanar té un patrimoni de la Guerra Civil molt ric, vinculat a les trinxeres de fortificació militar, construïdes pel Govern de la República i la Generalitat Republicana al llarg de la costa mediterrània amb l'objectiu de defensar la península d'un hipotètic desembarcament de les tropes franquistes i els seus aliats italians.

Fruit del pas del temps, una part important d'aquest patrimoni ha anat desapareixent, siga per l'acció humana o per la dinàmica de la costa. De fet, l'últim temporal marítim, al febrer del 2017, va deixar al descobert el que segurament són les trinxeres d'evacuació d'aquests nius de metralladores, que devien servir als soldats per a resguardar-se.

La Regidoria d'Urbanisme, Patrimoni i Ordenació del territori, conjuntament amb altres regidories i entitats locals, està treballant per tal de garantir la protecció i recuperació del conjunt arquitectònic. Alhora, es pretén convertir-lo en un recurs turístic i de memòria històrica, atesa la seua singular situació, a mitan camí  del tram entre les Cases i Sòl de Riu de la ruta del GR 92.

El consistori ha fet les gestions pertinents per a que el departament que té la competència, Costes de l'Estat, inicie les actuacions. Es preveu que les obres finalitzen en els pròxims dies. Aquestes obres consisteixen en la construcció d'un cordó en escullera d'entre 90 i 100 metres, per a protegir dels temporals els dos nius de metralladores, i evitar, en la mesura que siga possible, l'impacte visual.

Així, està previst que l'espai entre l'escullera i els nius de metralladores es reòmpliga amb material procedent del mateix codolar, cosa que, a la vegada, permetrà desenterrar les trinxeres per a garantir-ne, també, la  recuperació.

Les obres faran accessibles els dos nius de metralladores. En una segona fase, el consistori té previst de restaurar-los, eliminant-ne els grafits, restituint l'arrebossat exterior i la coberta, i condicionant-ne l’interior i l’exterior.

Ivette Fibla, regidora de l'àrea, es mostra satisfeta perquè "el conjunt d'actuacions ens permetran potenciar aquest recurs turístic i, a la vegada, mantenir i conservar elements patrimonials de gran interès històric". Fibla afegeix que "l'Ajuntament ha encarregat la redacció de les fitxes i tota la documentació necessària per a demanar la declaració de bé cultural d'interès local a aquest conjunt arquitectònic", una categoria que garanteix la catalogació i protecció del patrimoni cultural català.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat