Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Els majorals governaven la festa

Els majorals governaven la festa

| Cultura

L’any de la primera celebració de la Festa de Sant Antoni a Alcanar és desconegut. No obstant això, es conserva un document escrit que avala l’existència d’aquesta festivitat almenys des del 1873. Es tracta d’una llibreta de notes d’aquest mateix any, escrita per Andrés Queralt Sancho, capellà del poble, que fa referència a una celebració que organitzava “como siempre la Cofradía del Santo”, segons cita textualment aquest manuscrit.

Una de les figures més importants de la celebració de Sant Antoni era el majoral. Antigament, només n’hi havia un i era qui s’encarregava d’organitzar i pagar la festa. Els seus familiars i amics l’ajudaven en els preparatius: elaboraven els tradicionals rotllets i pastissets i el berenar per als balladors, i també s’encarregaven d’organitzar els sortejos. Cada any es canviava de majoral, però sempre era un veí vinculat a la celebració.

Amb el temps, haver d’assumir aquestes quantioses despeses es va convertir en un problema per a l’economia d’aquestes famílies. Per això, va arribar un moment en què van decidir formar un grup de quatre o cinc veïns per a organitzar els actes i sufragar els costos conjuntament. Així, cada cinc anys s’anaven renovant, de manera que cadascun d’ells era majoral un any diferent. No obstant això, la festivitat era cada vegada més participativa i el seu pressupost anava creixent. Això feia que, per a qualsevol família canareva, fos gairebé impossible d’assumir.

Per aquesta raó, la figura del majoral va acabar per desaparèixer i, com a conseqüència, la celebració va anar perdent pistonada, fins al punt que hi va haver un any en què només hi van ballar tretze parelles i dos anys més en què no hi va ballar ningú. Quan semblava que la festa estava condemnada a caure en l’oblit, els membres de l’antic Casal Canareu s’hi van posar al capdavant i en van prendre el relleu. Aquells jóvens van ser els encarregats de recollir el testimoni i recuperar la festa tal com avui la coneixem. Durant dos anys van assumir les despeses per a, en acabat, passar-la a mans de la Comissió de Sant Antoni.

Isidre Balada és un dels membres que formaven part del Casal Canareu i fa anys que presideix aquesta comissió. Ell, juntament amb José Reverter (Pepe), José Cervera (Pepito) i el ja desaparegut Antoni Folgueres (Toni), han representat l’antiga figura dels majorals. Des de fa molts d’anys treballen per mantenir ben viva la flama i l’essència d’aquesta festa, que el 2017 fou inscrita al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

Text basat en el projecte de recerca etnològica de la Comissió de Sant Antoni.
Foto horitzontal: cedida per Yolanda Molina
Foto vertical: cedida per J. Antonio Sancho Sales

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat