Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Els deu manaments del cultivador del taronger

Els deu manaments del cultivador del taronger

Aquest mes, a l’hora d’elaborar aquesta secció, hem posat l’atenció en la secció “Agrícoles i comerciants” de la revista Terra Nostra (1928-1929). Es tracta de l’única secció de caràcter permanent d’aquesta publicació, juntament amb el noticiari. Rellegir els seus articles permet fer-se una idea aproximada de la situació del camp canareu durant aquella època. 

El primer article d’aquesta secció el trobem a la revista número 2 ja que, a causa de dificultats d’última hora, no va poder inserir-se en el primer exemplar. Va ser dirigida per Josep Bòria (amb el pseudònim de BORRAS-K), juntament amb Vicenç  Fabregat. En aquest apartat, Terra Nostra pretenia reflectir l’economia del poble, així com donar consells als agricultors per al bon conreu de les terres. Concretament, això és el que diu la salutació que encapçala el primer “Agrícoles i comerciants”. 

Crida l’atenció el caràcter pedagògic d’aquesta secció, que es fa palès en articles com “Els deu manaments del cultivador de tarongers” (núm. 8) o “Com s’ha de fer la tria dels melons per fer llavor” (núm. 6). A continuació reproduïm el primer d’aquests dos escrits.

 

Els deu manaments del cultivador de tarongers

Preparar la terra

1. Cavar tot el camp de tres a quatre pams abans de plantar-lo; anivellar amb molt poc declivi i canalitzar el rec.

Comprar bones plantes

2. Comprar bons plançons de tota confiança, encara que siguin més cars, perquè si no surten bons li costaran més cars.

Plantar alt

3. Posar les plantes ben altes, tenint cura en que l’empelt espigue fora terra, i regar-les cinc o sis vegades el primer mes.

Abonar molt

4. Abonar almenys dos vegades a l’any, i millor tres: al febrer, al maig i al setembre.

Regar més

5. Regar totes les vegades que es pugui, quantes més millor en juliol i agost, i el restant de l’any quantes sigui necessari per a que la terra estigue sempre en “saor”, excepte que els tarongers s’engomen.

Cultivar sempre

6. Tantes vegades com es rega, altres tantes al menys, es cultivarà la terra superficialment (traient les herbes si les hi ha) o sigui a cinc centímetres. Excepció feta d’una vegada al final de l’hivern, que donarà una rella més fonda per a tallar la cabellera o arrel fina superficial.

Sanar

7. Tots els anys es tractaran les malalties encara que estiguin al seu començament.

Podar una vegada

8. Tots els anys es podaran els tarongers moderadament, i a l’abril i agost es trauran els brots xupons que surtin de la soca i rames interiors.

Vendre al comptat

9. La collita es vendrà al comprador que sigue de tota confiança i, sobretot, que doni els diners per endavant.

Vigilar, treballar i observar

10. Si el propietari de l’hort és “senyor”, que visiti el seu hort totes les vegades que pugui o més de les que pugui i si té un masover treballador i fiat, que no li dolgui res per ell; i si l’amo és llaurador, que s’aixequi i se’n vagi ben d’ora i que miri molt els arbres que ells li ensenyaran el que no sàpiga.

 

Aquests deu manaments es redueixen a dos: Posar BONES PLANTES i cuidar-les MOLT.

 

Peu de foto: Dones canareves collint taronges. Les taronges eren amuntegades i comptades per millers abans de posar-les en caixes.

Foto cedida per Joan Bpta. Beltran.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al WhatsApp

Subscriu-te al servei d'avisos de WhatsApp de l'Ajuntament d'Alcanar al 627827078