Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Curiositats del nomenclàtor d’Alcanar

Curiositats del nomenclàtor d’Alcanar

| Cultura

Els carrers d’Alcanar no sempre han conservat el seu nom original. Al llarg de la història i en funció de les èpoques s’han denominat de diferent manera. Els canvis més habituals han estat motivats per decisions polítiques, com una forma d’apropiació simbòlica de l’espai urbà. 

A continuació repassem algunes curiositats referents a la nomenclatura d’alguns dels carrers del nostre poble, així com les raons que van propiciar el seu nom original i els canvis posteriors. 

Carrer de Felip Pedrell

El músic i compositor Felip Pedrell va nàixer a Tortosa, però va viure part de la seua infantesa i joventut a Alcanar. L’any 1911 diversos pobles de les Terres de l’Ebre el van homenatjar. Alcanar li va dedicar el carrer que s’havia anomenat de l’Escola. A l’acte d’inauguració i homenatge hi van assistir destacades personalitats, com Manuel Kindelán o els marquesos de Las Atalayuelas, ja que fou un esdeveniment de gran rellevància social. Aquest carrer es dividia en dues parts: des de les Escaletes de l’església fins a la cantonada amb el carrer d’Almenara es deia carrer del Cementeri, i des de les Escaletes fins a la plaça Major era el carrer de l’Escola. 

Carrer del Trinquet

En aquest carrer hi havia un recinte per a la pràctica del joc de la pilota valenciana (actualment encara se’n conserva una part en el pati d’una casa particular). Durant la postguerra es va anomenar passatge Sancho, encara que popularment es coneixia com a carrer dels Arcs, ja que en una de les seues entrades hi havia una arcada. 

Carrer Pouador

Antigament, el carrer de l’Alcalde Sanmartí s’havia anomenat carrer Pouador. Es té la convicció que feia referència al nom propi d’una personalitat singular que vivia en aquesta zona, i no a la presència d’un pou. Aquest antic carrer també incloïa la placeta del Carme. En l’actualitat, l’únic tram que conserva aquest nom és el carreró amb escales que uneix la placeta amb el carrer de Felip Pedrell. 

Carrer del Mar

És el primer carrer que va en direcció a la mar des que comencen a aparèixer els carrers extramurs, cap a finals del segle XIX i principis del segle XX. Popularment es coneixia com a camí d’Amposta i agrupava des de l’actual plaça del Dr. Fleming fins als afores del poble, al carrer de Sant Carles. 

L’any 1929, coincidint amb la inauguració del servei d’aigua potable a Alcanar, va canviar de nom i va passar a dir-se del General Barrera, capità general de Catalunya.

Carrer del Camp

Aquest carrer s’urbanitzà al segle XVIII, durant el primer eixamplament del nucli antic. Aleshores, a més del carrer actual, n’agrupava d’altres del seu voltant, com el del Bruch o el del Pare Claret. Era el carrer de sortida cap als camps i les terres de conreu de la població canareva. 

 

Carrer Caballé

L’origen del nom d’aquest carrer és incert. De fet, hi ha dues interpretacions que podrien ser vàlides. La primera és que el carrer fou dedicat a Don Juan Caballero, personatge de gran importància que es va establir a Alcanar i que va fer construir l’edifici del Palau. L’altra és que hi vivien agrupats els cavallers de l’orde de Sant Joan, ja que antigament els membres d’un mateix gremi solien viure al mateix carrer. Popularment, aquest carrer es coneixia com el carrer d’en Patacó, ja que aquest senyor hi tenia un establiment. 

 

Carrer de Sant Josep

Fins a l’època de la República s’anomenava de l’Hospital ja que en aquell carrer es trobava l’hospital de la població, construït al voltant de l’any 1718. Aquest edifici és el que coneixem com el Convent. El carrer va passar a anomenar-se posteriorment de Sant Josep. 

Carrer de Càlig

Aquest carrer era l’antic camí que duia a la població de Càlig, situada al Baix Maestrat. El 1911 es va canviar el nom de camí de Càlig pel de General Piñana, per a retre homenatge a aquest militar, fill d’Alcanar. Durant la República es va restablir el nom original però, en la postguerra, es va tornar a canviar pel nom del general. Fa anys que torna a portar el nom original.  

Carrer de la Generalitat

Aquest carrer sempre s’havia anomenat del Vall, ja que hi havia el vall que envoltava tot el nucli emmurallat. Després va prendre el nom del rei Alfons XII, fins als anys quaranta, que va prendre el nom del General Mola. Finalment, passà a dir-se Generalitat, i es va relacionar així la institució catalana amb la local, ja que és el carrer on hi ha l’Ajuntament. 

Plaça Major

A l’actual plaça Major hi havia antigament uns oms. Per això s’anomenava plaça dels Oms. A partir del 1843 s’anomenà plaça de la Constitució. Després es va anomenar plaça de Primo de Rivera, ja que va ser durant la dictadura d’aquest que es van fer les obres d’abastiment d’aigua potable al poble. Ja en la República, es va passar a anomenar plaça de la República i durant el franquisme es va batejar com a plaza del Generalísimo.

[Informació extreta del treball de recerca de Rut Ramal “El nomenclàtor d’Alcanar. Estudi del nom dels carrers i places”].

 

 

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al WhatsApp

Subscriu-te al servei d'avisos de WhatsApp de l'Ajuntament d'Alcanar al 627827078