Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Cítrics de l’arbre a la taula

Cítrics de l’arbre a la taula

| Agricultura i Pesca

Una desena de productors de cítrics d’Alcanar venen part de la seua producció a través d’internet, és a dir, directament al consumidor. És una fórmula que garanteix una major estabilitat en els preus i permet un respir als pagesos en campanyes com la d’enguany quan el preu de mandarines i taronges han tocat fons. Amb tot, els citricultors només comercialitzen una part de la seua producció en línia, per la qual cosa la caiguda de preus igualment afecta les seues explotacions. La citricultura és el motor de l’economia canareva i en depenen la resta d’activitats econòmiques del municipi, com ara el comerç o l’hostaleria.

Un dels productors de cítrics canareus que va emprendre la iniciativa de comercialitzar part de la seua producció a través d’internet és Pio Gil. “Fa dotze anys que vaig començar les vendes de mandarines i taronges per internet i és un sistema que funciona”, ha explicat Gil, responsable de Mami Taronges. Garanteix als seus clients que el temps que transcorre entre que recull la fruita de l’arbre i la transporta a casa seua no supera les 24 hores, de tal manera que ofereix als consumidors una fruita el més natural possible, una producció que no ha passat dies en magatzems i, per tant, s’eviten molts tractaments. La majoria dels clients que opten per comprar cítrics als productors d’Alcanar per internet són de l’àrea metropolitana de Barcelona. “Tenim una clientela bastant fidelitzada”, ha comentat Gil. Amb tot, en el seu cas les vendes per internet representen un 20% del total del seu volum de producció. “No soc comercial, soc pagès i vull continuar amb aquesta professió”, ha dit Gil.

Tot i que la venda directa és una sortida, no tota la producció de cítrics es pot comercialitzar per aquest canal, ja que els clients que compren cítrics per internet busquen una qualitat “excel·lent”. Part d’aquests clients volen conèixer la terra on es produeixen els cítrics que consumeixen, és per això, que hi ha empreses que ofereixen visiten guiades als camps. Així, els consumidors coneixen de prop el procés de producció i poden collir-se ells mateixos els fruits. Bona part d’aquests consumidors també aposten per aquesta fruita perquè es produeix en una àrea que és Reserva de la Biosfera. De fet, part dels citricultors comercialitzen la seua producció amb la marca Ebre Biosfera.

Pla de suport als cítrics

D’altra banda, el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació impulsa, conjuntament amb el sector, un pla de suport als cítrics. Entre les accions que s’impulsen s’inclou l’ajut al sector per crear una circumscripció econòmica, un instrument que permetria millorar la comercialització de la fruita, sobretot en moments de crisi de preus. En aquest sentit, la circumscripció econòmica establiria un seguit de normes d’obligat compliment sobre les característiques del producte acordades amb tot el sector. A través d’aquest instrument també seria possible accedir a fons europeus per promocionar la taronja i la mandarina.

Una altra de les accions que s’han emprès des del departament d’Agricultura és un major control de l’etiquetatge als punts de venda, amb l’objectiu de fer valdre la qualitat de la producció local davant de les importacions.

Sense ajuts

La crisi de preus d’aquesta campanya per les importacions massives de cítrics de l’Àfrica meridional ha portat els productors a reclamar que s’activen ajuts per compensar-los. Un extrem que el govern espanyol ha descartat. Així no es preveu establir  un ajut de mínims per als productors de cítrics ni restaurar els tractaments en fred per a les importacions de l'Àfrica del Sud que redueixin el risc d'entrada de malalties. L’expansió de plagues és una de les preocupacions del sector. “Europa està obligada a produir en unes condicions determinades però no a vendre-hi i això fa que els productors d’aquí no competim amb les mateixes condicions. Volem treballar amb les mateixes condicions, sinó el nostre camp acabarà en mans de quatre grans productors i la resta haurem d’abandonar perquè les nostres explotacions no seran rendibles”, ha manifestat Gil.

Més enllà de la caiguda del preu del cítric, la crisi estructural que pateix el sector, és una de les principals preocupacions del govern canareu. A més de les conseqüències econòmiques directes de la crisi, la situació actual també suposa una amenaça per la supervivència d'un model social, que permet el manteniment de l'entorn natural. "La citricultura ens permet mantenir un model social que ens identifica i al qual no estem disposats a renunciar. No volem passar de ser un municipi amb pagesos a tenir treballadors agraris", ha assenyalat  l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig.

També des de la cooperativa Exportadora d'Agris Alcanar  apunten les dificultats del sector per ser competitius, ja que els costos de producció i laborals són aquí més elevats.

Una altra mesura que podria ajudar el sector a sobreviure és la reconversió varietal, en aquest cas el sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) reclama ajuts directes al sector perquè s’hi puguen acollir. “Les principals zones productores de clementines han optat per produir en segona campanya i nosaltres seguim en primera campanya, ens trobem amb les fronteres obertes i xoquem amb el què ve de fora. Ens hem de regular i passar una part a segona campanya”, ha explicat el responsable del sector dels cítrics d’UP, Carlos Roig. A Alcanar, la producció de mandarina es concentra entre els mesos d’octubre i desembre.

Campanya Vitamina Ebre 

El departament d’Agricultura ha posat en marxa aquest mes una campanya a les xarxes socials per promoure els cítrics de les Terres de l’Ebre. Amb el lema #VitaminaEbre, la campanya anima els consumidors a fer-se fotos amb una mandarina o taronja per “picar l’ullet” al sector i donar-li suport. Les condicions climàtiques de les Terres de l’Ebre la converteixen en una zona ideal per al conreu de cítrics, sobretot les clementines tenen una elevada qualitat. La clementina és un híbrid entre la mandarina comú i la taronja amarga, amb un color taronja molt marcat, més elasticitat, menys espessor d’escorça, molt sucosa i amb una dolçor per sobre de l’habitual.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar