Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Alcanar en lluita contra la crisi del sector citrícola

Alcanar en lluita contra la crisi del sector citrícola

| Agricultura i Pesca

La signatura de l'Acord d'associació econòmica entre la Unió Europea i els països de la Comunitat per al Desenvolupament de l'Àfrica Meridional, que permet l'entrada en els mercats europeus de grans quantitats de cítrics procedents de Sud-àfrica en el període de màxima producció al nostre territori, està afonant el preu dels cítrics del País Valencià i de les Terres de l'Ebre.

Els cítrics d'aquests països es produeixen en condicions sociolaborals, ambientals i fitosanitàries molt precàries i molt allunyades dels requisits als quals estan sotmesos els productors europeus, la qual cosa fa impossible la competència en igualtat de condicions del cítric mediterrani. A més, la manca de controls efectius d'aquestes importacions per part de la Unió Europea implica un important risc sanitari.

"Aquesta situació suposa, a més, un problema afegit a la crisi estructural que arrossega el sector citrícola en els darrers temps i que complica encara més la seua supervivència. De fet, aquesta campanya ja es va veure afectada per la gota freda que a l’octubre va malmetre una part important de la producció i de les infraestructures agrícoles", explica Jordi Monfort, regidor d'Agricultura. 

Per aquest motiu, el fred no va impedir que el 21 de gener els carrers d’Alcanar s'ompligueren amb mig miler de persones per a defensar la citricultura canareva. La manifestació, convocada per l'Ajuntament d'Alcanar amb la col•laboració del sector citrícola, va començar a la plaça del consistori i es va desplaçar pel carrer de Ramón y Cajal fins a la plaça de la Plataforma del Sénia, on l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig, va llegir el manifest.

La concentració es va fer simultàniament a Alcanar, Santa Bàrbara i una vintena de municipis del País Valencià que també s'han adherit a la Plataforma per la Dignitat del Llaurador. Els pobles que van convocar-la exigeixen al  Govern de l’Estat que demane a la Unió Europea la modificació de l'acord signat amb Sud-àfrica i l'aplicació immediata de la clàusula de salvaguarda per a protegir la producció local. També reivindiquen les màximes cauteles i controls dels productes importats, la reciprocitat de les produccions de països tercers, el compliment de la llei de la cadena alimentària i l’atorgament d'ajudes directes als productors afectats.

De fet, el 18 de desembre ja es va fer una concentració a les places dels municipis de tots els consistoris membres de la Plataforma,  dels quals l'Ajuntament d'Alcanar és l'únic català. "Comencem a veure respostes de les administracions supramunicipals i això vol dir que anem per bon camí", va expressar el batle abans de la lectura del manifest. "De moment s'han entrat mocions al Senat espanyol per a demanar l'activació de la clàusula de salvaguarda i també s'ha preguntat a la Comissió Europea quines mesures ha pres per a evitar la competència deslleial dels cítrics extracomunitaris", ha afegit ara el batle. 

Per la seua banda, la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha enviat una carta al ministre d'Agricultura, Luis Planas, per a que exigisca a la Unió Europea l'aplicació de la clàusula de salvaguarda per al sector dels cítrics, tal com s'acaba de fer amb l'arròs per a protegir-lo de les importacions asiàtiques.

El mateix 21 de gener, Carmel Mòdol, director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat, es va desplaçar fins a Alcanar, per petició de l'alcalde, per a reunir-se amb representants de la Cooperativa d'Agris d'Alcanar. "Hem d’exigir que s’activen les mesures extraordinàries de mercat i que hi haja un nivell de retirades cap a sucs superior a l'inicialment previst", va expressar Mòdol.

Campanya de recollida de signatures "Per la dignitat de la pagesia canareva"

La Junta de Govern Local (JGL) d'Alcanar del 24 de gener va acordar per unanimitat engegar una campanya institucional de recollida de signatures per a instar el Govern espanyol i la Unió Europea a extremar la vigilància i impulsar les mesures necessàries per a posar fi als efectes lesius per al nostre sector citrícola derivats de l’esmentat acord econòmic.

Totes les persones majors de 16 anys que vulguen adherir-s’hi podran fer-ho de dilluns a divendres, de 9 a 14 h i el dijous de 17 a 19 h, a l'Ajuntament d'Alcanar; de 9 a 14 h a Serveis Agraris; de 9 a 13 h a l'estand situat a la plaça Major i de 14.30 a 18 h al de la plaça Lluís Companys. També podran signar cada dia de la setmana de 9.30 a 14 h a l'Oficina de Turisme de les Cases. Posteriorment, les signatures arreplegades es faran arribar al Govern espanyol i a la Comissió Europea.

Tal com va defensar a la JGL, Jordi Monfort, regidor d'Agricultura, "la importància del sector citrícola al nostre municipi és cabdal. Més enllà de la seua contribució, directa o indirecta, a l'economia de moltíssimes famílies, possibilita el manteniment del nostre entorn natural i d'un model social que ens representa i al qual no estem disposats a renunciar".

Per tal d'aconseguir la implicació de tots els actors, l'Ajuntament ha informat de la campanya totes les associacions i entitats del municipi, els partits polítics del Ple, el Consell Agrari i la resta d'òrgans consultius del consistori per a fer-los-en partícips i sumar esforços.

Fotos: Àlex Espuny. 

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat