Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies 40 infants i jóvens d’Alcanar i les Cases han finalitzat el programa Contra l’Exclusió Social de la Fundació Barça de forma virtual

40 infants i jóvens d’Alcanar i les Cases han finalitzat el programa Contra l’Exclusió Social de la Fundació Barça de forma virtual

| Esports, covid-19, Acció Social

Des de l’octubre de 2019 fins al maig de 2020, quaranta infants i jóvens del municipi d’entre 10 i 16 anys han participat en el programa Contra l’Exclusió Social, de la Fundació Barça, en què s’ha treballat la inclusió social a través de l’esport.

El programa va començar a les instal·lacions de l’Escola Joan Baptista Serra, però, després d’interrompre’s abruptament al març a causa de la pandèmia de covid-19, els últims mesos s’ha dut a terme virtualment.

Els mesos de març, abril i maig, de forma puntual, els divendres de 5 a 7 de la tarda, la majoria de participants s’ha connectat a les sessions a través d’una plataforma virtual. D’aquesta manera, s’han pogut fer sessions plenes de reptes i jocs cooperatius, a partir de les propostes de l’alumnat i dels materials que tenien a casa, mantenint la metodologia de FutbolNet.

A més, els xics i xiques han pogut estar en contacte entre ells i també amb els seus educadors, la qual cosa els ha animat a seguir les sessions telemàtiques i els ha ofert un espai d’acompanyament socioemocional a través del joc, els hàbits i les rutines de treball durant les setmanes més dures del confinament.
El programa educatiu de la Fundació Barça té l’objectiu de crear un espai on xiquets i xiquetes puguen desenvolupar valors com el compromís, l’esforç, el respecte, el treball en equip, la humilitat i l’ambició, així com promoure la igualtat de gènere.

Segona edició del programa Contra l’Exclusió Social a Alcanar

La primera vegada que es va dur a terme el programa educatiu de la Fundació Barça a Alcanar va ser la temporada 2017-2018 i a l’octubre de 2019 es va tornar a emprendre. Enguany hi han participat un total de 15 nois i 25 noies, d’Alcanar i les Cases. L’equip educatiu està format per Maria Queralt (mestra de Magisteri) i Ricard Fuster (coordinador del projecte), que compta amb la col·laboració de les entitats i que treballa estretament amb l’equip de Serveis Socials del municipi.

Cal destacar també el contacte amb les famílies com un dels eixos més importants en les relacions dels coordinadors amb altres agents. Sílvia explica que son fill, de 12 anys, és la primera vegada que participa en aquest programa i que està desitjant que arribe el divendres per a anar-hi: “És l’activitat extraescolar que més li agrada”. I afig que, a diferència d’altres esports, en aquest la competència no existeix: “Les normes les estableixen els mateixos participants. Després realitzen la valoració conjunta i analitzen si les han complert o no. Es tracta d’un nou concepte de joc. La valoració que en faig és molt positiva i espero que tingue continuïtat”.

FutbolNet és una iniciativa impulsada per les regidories d’Esport i d’Acció Social, encapçalades per Jordi Bort i Maribel Ramon, respectivament, els quals duen a terme conjuntament les tasques de coordinació. En aquest sentit, Bort ha destacat la importància de combinar esport i valors: “El programa Contra l’Exclusió Social  de la Fundació Barça és un dels objectius que ens hem marcat des de l’equip de govern. Aquest programa permet accedir a l’esport a joves que tenen risc d’exclusió social i que en molts casos tenen dificultat d’accés a altres tipus de pràctiques esportives. D’aquesta manera, accedeixen a nous espais de sociabilització on es treballen valors que són clau per al seu desenvolupament. No es pretén formar bons esportistes, sinó millors persones”.

Per la seua banda, la regidora Maribel Ramon, s’ha mostrat contenta que s’hagen pogut traslladar les sessions a l’entorn virtual i ha explicat que “amb aquest programa, a través de l´esport i el joc, els infants i joves que hi participen fan un treball en equip de desenvolupament de valors socials. Cada jornada acaba amb la reflexió i això és clau per a l´èxit. Hi ha un objectiu social clar, canalitzat a través de l´esport, la qual cosa el fa atractiu per als participants. No hi ha competitivitat. És un treball conjunt on no es tracta de guanyar o perdre, sinó que tothom s´emporta una recompensa enorme”.

FutbolNet, una metodologia d’educació en valors a través de l’esport

FutbolNet és una metodologia d’intervenció social que utilitza el futbol i l’activitat física com a eines de reflexió i agents de canvi per a millorar la vida dels infants i jóvens i fomentar la inclusió dels que es troben en contextos vulnerables. Avui en dia, els infants i jóvens, i, especialment, els que estan en risc d’exclusió social, no poden exercir de forma plena i en igualtat de condicions el seu dret a participar en l’esport. Això es tradueix en una reducció d’oportunitats i, per tant, afecta el seu desenvolupament i la seva educació.

Des de la Fundació Barça es fa servir l’esport com una eina de promoció de la inclusió, que associa l’esport a una educació integral i al canvi social i d’actituds, basat en la igualtat i la democràcia, en què la diversitat és un valor que cohesiona el grup i ofereix més possibilitats d’aprenentatge i participació. Amb les sessions de la metodologia FutbolNet a Catalunya es vol contribuir a la igualtat d’oportunitats d’infants i jóvens a partir de tres fites: fomentar la creació de vincles, facilitar l’adquisició i desenvolupament de competències i habilitats socioemocionals, i reduir factors de risc i desprotecció dels infants i jóvens.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al WhatsApp

Subscriu-te al servei d'avisos de WhatsApp de l'Ajuntament d'Alcanar al 627827078