Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies “La festa de Sant Antoni és la més antiga, participativa i inclusiva” Núria Prades Sancho, il·lustradora

“La festa de Sant Antoni és la més antiga, participativa i inclusiva” Núria Prades Sancho, il·lustradora

| Cultura

L’autora i il·lustradora local Núria Prades Sancho ha editat el seu segon llibre de la col·lecció local “Homenatge al meu poble”, dedicat a la festa de Sant Antoni. Una obra que fa un repàs de tots els actes de la festivitat més antiga d’Alcanar, que des de fa tres anys forma part de l’Inventari festiu i patrimonial de Catalunya.

Quan vas decidir fer llibres amb il·lustracions i per què?

Fa més de quatre anys, de manera casual, vaig començar a fer il·lustracions i ja vaig fer una llista dels llibres que m’agradaria fer, amb la il·lusió de treballar en allò que m’agrada però que he descobert tard. Vaig començar una col·lecció que anomeno “Homenatge al meu poble” i que penso que pot aportar alguna cosa a la cultura canareva, sobretot per a deixar constància de les nostres festes, costums, cultura i tradicions.

Aquest és el segon llibre de la col·lecció El primer va estar dedicat a les Quinquennals i ara s’ha centrat en la festa de Sant Antoni. Què té d’especial aquesta festivitat?

Sí, el llibre està dedicat a la festa de Sant Antoni perquè considero que després de les Quinquennals és la festa més emblemàtica d’Alcanar, la més antiga i inclusiva. És la festa més multitudinària i que té més acceptació entre totes les edats. Sabem, per una llibreta de notes del capellà canareu mossèn Andreu Queralt Sancho, que  el 1873 ja  se celebrava Sant Antoni, fins i tot abans. Per tant, estem davant d’una festa que pot tenir més de 150 anys d’antiguitat. I gràcies al treball de la Comissió de Sant Antoni, des del 2016 forma part, com a festa i element festiu catalogat, de l’Inventari festiu i patrimonial de Catalunya.

Què trobarà el lector en aquesta obra?

El pròleg ha anat a càrrec d’Isidre Balada, que és el president de la Comissió de Sant Antoni. A continuació parlem de les campanes al vol, que marquen l’inici de la festa. Són el principi de tot. Tot seguit, trobarem informació del ball al carrer Sant Antoni, el primer ball dels joves, el ball al Camí Ample, la despertada... Durant els dos últims anys he anat a tots els actes, ho he fotografiat tot. El llibre també inclou la xocolatada, la baixada en processó, la benedicció dels animals, el ball dels menuts, la trencada d’olles, les carreres de cintes... També explico els actes que s’organitzaven abans, com ara les curses de burros, de sacs. La jota nova és un altre dels elements que explico, els passos nous que s’han incorporat. I per últim trobem un dibuix a la plaça Lluís Companys, on surten totes les parelles ballant. Hi ha cent parelles ballant.

El llibre s’acaba de la mateixa manera que la festa, no?

Exacte. L’obra reprodueix els actes de forma cronològica. També hi trobem apunts històrics, algun rodolí que m’explicava la meua iaia i estrofes d’algunes de les cançons que es canten.

Com decideixes quins són els elements que incorporaràs a l’obra?

En primer lloc, selecciono tots els actes importants i recullo fotografies de tot, em faig un primer esborrany amb tots els dibuixos que hi inclouré i després ja començo a fer les il·lustracions. Els personatges diríem que són ninots, però els habitatges i els espais intento que es puguen reconèixer, que estiguen ben fets amb la seua perspectiva i siguen realistes.

Has descobert alguna anècdota o creença popular sobre Sant Antoni?

Una cosa que desconeixia és la creença popular que el panet beneït resisteix tot l’any sense fer-se malbé i que, si hi poses una moneda a dintre, no et faltaran diners. No ho he comprovat perquè soc molt descreguda.

Quant de temps has dedicat a l’elaboració d’aquest llibre?

Moltíssimes hores... He estat durant un any i mig dedicada a fer aquest treball. Quan realitzes un dibuix inventat, la feina no és tan gran, però quan vols reproduir un paisatge urbà és més complicat. Em baso en diferents fotografies i s’han d’anar unint.

També s’ha organitzat una exposició de les il·lustracions que podem trobar al llibre.

Sí, el dia de la presentació del llibre, el passat 12 d’abril, vam inaugurar al casal cívic una exposició amb els dibuixos.

I quina serà la següent obra d’aquesta col·lecció?

Faré un pausa, però tinc al davant uns reptes molt importants. Estic preparant de forma conjunta amb Jordi Sancho Parra un llibre sobre la història d’Alcanar amb il·lustracions. De fet, ja hi he començat a treballar. Serà un llibre d’il·lustracions de més d’un centenar de pàgines. De tota manera, aquest treball no formarà part de la col·lecció local “Homenatge al meu poble”, perquè tindrà un format diferent. També tinc un altre projecte previst, que tiraré endavant amb la col·laboració de l’arqueòleg David Garcia, que estarà dedicat als ibers a l’àrea de la Taula del Sénia. En aquest cas, he de dibuixar parets que no existeixen, torres, muralles... M’ho he d’inventar i, és clar, necessito l’assessorament d’algú que m’indique com podien haver sigut aquestes construccions.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat