Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies “Entre llums i sorolls”, una eina didàctica sobre l’autisme

“Entre llums i sorolls”, una eina didàctica sobre l’autisme

| Salut, Cultura

Gianina Abramiuc i Mercè Sancho han escrit Entre llums i sorolls. Sebastian és el fill gran de Gianina i alhora és el protagonista del llibre que acaba de publicar l’Associació Utopia.

La primera presentació d’Entre llums i sorolls va tenir lloc el passat divendres a la Biblioteca Trinitari Fabregat d’Alcanar. El pròxim dia 17 de febrer es presentarà a la seu del Departament de Cultura, a Tortosa.

Quan Sebastian tenia 13 anys, la seua mare va conèixer el nom del seu rar comportament que venia observant des de que en tenia 6. La Gianina explica que la infància del seu fill ha estat un camí llarg perquè per conèixer el seu diagnòstic va haver d’esperar set anys. “Van ser uns anys de recerca i preguntes que ningú em sabia respondre”.

La implicació d’aquesta mare en el procés d’aprenentatge del seu fill l’ha dut a ajudar a altres famílies i fa tres anys va fundar l’Associació Utopia. L’entitat té una programació estable de tallers i, puntualment, organitza jornades especialitzades adreçades tant a pares, com a professionals. La Gianina ha fet un pas més i actualment estudia Psicologia. A l’igual que altres pares i mares de l’entitat, ha trobat en la formació en àmbits de la psicologia i la pedagogia una via per entendre millor el seu fill.

Ara, l’Associació Utopia ha editat Entre llums i sorolls on Gianina mostra l’autisme des de la mirada d’una mare, des del desig d’arribar a conèixer i connectar més profundament amb l’univers dels nens i adolescents amb aquest espectre. “L’autisme no es tria, és una qüestió d’atzar que li pot tocar a qualsevol. Però, podem triar acceptar-lo. Per als pares, acceptar aquest diagnòstic significa tenir mig camí fet”, assegura.

Mercè Sancho, amb més de 25 anys en el món de l’ensenyament, és la coautora d’aquest llibre. La seua aportació com a mestra ha servit per plasmar la importància de la col·laboració entre l’àmbit familiar i l’educatiu per aconseguir un bon desenvolupament dels xiquets i xiquetes afectats. Segons explica, “amb aquesta publicació pretenem ajudar en la detecció precoç de l’autisme, a més de conscienciar, sensibilitzar i donar a conèixer aquest espectre i les seues manifestacions”.

D’altra banda, l’artista Núria Prades és l’autora de les 13 il·lustracions del llibre; uns dibuixos reveladors que mostren les emocions, els sentiments i les reaccions dels nens i adolescents amb aquesta simptomatologia. “A nivell professional, aquest encàrrec ha estat un repte ja que mai abans havia treballat en el món de la il·lustració. Els dibuixos reflecteixen les reaccions d’un xiquet autista, així com la seua sensibilitat davant de situacions quotidianes en l’àmbit escolar i familiar.”

El llibre ha comptat també amb la participació del psicòleg clínic infantil, Sergi Banús Llort, psicòleg clínic infantil amb més de 26 anys d’experiència.

El regidor de Salut de l’Ajuntament d’Alcanar, Jordi Bort, va presidir l’acte de presentació que va tenir lloc el passat divendres a la Biblioteca Trinitari Fabregat. En el seu parlament va destacar que “es tracta d’un manual útil que ajuda a portar llum en aquells moments de foscor que poden sorgir en les determinades situacions que es reflecteixen en el llibre”. El regidor també va destacar que “propostes com aquesta publicació contribueixen a millorar el benestar, la integració i l’autoestima de les persones”.

Entre llums i sorolls és el primer exemplar d’una petita col·lecció que pretén editar l’Associació i compta amb el suport de l’Obra Social La Caixa, l’Ajuntament d’Alcanar i els departaments de Cultura, Salut i Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya.

L’Associació Utopia ja té programada una jornada inèdita a les Terres de l’Ebre i el Maestrat sobre Altes Capacitats. Aquesta jornada comptarà amb la participació, entre altres, de Rosabel Rodríguez, Doctora en Psicopedagogia por la UIB, especialista en Altes Capacitats, la superdotació i el talent. Aquesta jornada tindrà lloc a Alcanar, el dia 25 de març.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al WhatsApp

Subscriu-te al servei d'avisos de WhatsApp de l'Ajuntament d'Alcanar al 627827078